Nieuw onderwiel Bovenmolen Aarlanderveen

In het najaar van 2018 heeft de Bovenmolen van de Molenviergang in Aarlanderveen een nieuw onderwiel gekregen. Het oude wiel uit 1824 was ernstig door houtknagers aangetast en de kammen stonden niet meer op steek. Omdat de molens van de Molenviergang nog steeds de hoofdbemaling verzorgen, diende de periode dat de molen niet kon malen zo kort mogelijk te zijn. Het nieuwe onderwiel is in de werkplaats tot de laatste nagel gemaakt en daarna gedemonteerd. Het demonteren van het oude wiel en het plaatsen van het nieuwe wiel was ook nog een uitdaging vanwege de woning in de molen. Het nieuwe wiel is stukje bij beetje door de gang of de schepradruimte naar binnen gebracht en vervolgens in de molen weer in elkaar gezet.

Bij het maken en monteren van het nieuwe onderwiel hebben ervaren molenmakers hun kennis en kunde overgebracht op jonge (aankomende) molenmakers.

Meer informatie

Bent u op zoek naar een partij voor de restauratie van uw molen? Wij gaan graag met u om tafel om uw wensen en onze mogelijkheden te bespreken. Neem voor een vrijblijvende afspraak contact met ons op via +31 71 5018478 of info@verbij.nl.

Projecten

Lees meer