Erkend Molenmaker

Sinds 1868 is Verbij een veelzijdig molenmakersbedrijf. Als Erkend Molenmaker werken wij jaarlijks wereldwijd aan ruim 100 molens. Daardoor hebben wij met al onze werknemers zo veel, netjes gedocumenteerde, ervaring dat er geen type of functionaliteit is die geheimen voor ons kent. Ons dienstenpakket varieert van een reguliere onderhoudsklus tot het bouwen van een compleet nieuw exemplaar. Ook restauraties, verplaatsingen, een schilderbeurt of de jaarlijkse inspectie met uitgebreide rapportage behoren tot onze dienstverlening.

Goed van start

Om tot een verantwoord plan te komen, denken we hierover graag al in de allereerste fase met u als opdrachtgever mee. Verantwoord in de zin van respect voor de monumentale waarden en duurzaamheid, rekeninghoudend met het gebruik van de molen én natuurlijk met het financiële plaatje.  

Meer informatie

Heeft u vragen over werkzaamheden aan uw molen? Wij adviseren u met plezier over de uitvoering, kijkend naar het beschikbare budget. Tevens verzorgen wij naar wens de benodigde subsidieaanvraag en/of het tekenwerk. Neem voor een vrijblijvende afspraak contact met ons op via +31 71 5018478 of info@verbij.nl.

Onderhoud

Vakkundige en tijdige uitvoering van onderhoudswerkzaamheden aan uw molen zorgt ervoor dat de historische bouwmassa en de oorsprong van het monument zo goed mogelijk intact blijven. Om storing of zelfs schade te voorkomen, is het belangrijk de draaiende delen regelmatig te laten checken. Verbij werkt volgens de opvatting:  'conserveren gaat boven repareren, repareren gaat boven vernieuwen'.

Lees meer

Restauratie

Over het algemeen staan de molens in Nederland er goed bij. Complete restauraties, van molenwrak tot maalvaardige molen, komen nagenoeg niet meer voor. Hierdoor is het accent verschoven naar groot onderhoud of deelrestauraties. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan een nieuw wiekenkruis of (gedeeltelijke) vervanging van een molenkap. Het vakmanschap van onze molenmakers komt hierbij nog écht tot zijn recht.

Lees meer

Nieuwbouw

In Nederland bouwen we af en toe een nieuwe molen. Bijvoorbeeld als replica van een verdwenen voorganger of wanneer een molen door brand verloren is gegaan. Op basis van beschikbare foto’s en tekeningen bouwen we de originele versie dan zo nauwkeurig mogelijk na.

Lees meer

Verplaatsing

Verplaatsing van molens is onderdeel van het geschiedkundige verhaal van iedere molen. Molens worden verplaatst sinds ze zijn uitgevonden. Door bouwplannen rond een molen kan deze in de verdrukking komen te staan. De molen staat écht in de weg of de windvang gaat wellicht verloren. Een verplaatsing biedt in deze gevallen uitkomst. Bij Verbij hebben we hier veel ervaring mee opgedaan, we hebben al meer dan tien molens op een nieuwe locatie gezet.

Lees meer

Wielen en onderdelen

Het construeren of restaureren van wielen en onderdelen komt bij Verbij, gezien het grote aantal molens waar we aan werken, regelmatig voor. Door onze rijke historie hebben we inmiddels legio wielen gezien, gevoeld en veel expertise opgedaan over onder andere het afschijven van de juiste kamvormen. Iets waar het bij veel molens aan schort.

Lees meer

Internationaal

Verbij bouwt al meer dan 30 jaar nieuwe molens in het buitenland. Je vindt er momenteel zes in Japan, drie in Amerika en één in Canada. In overleg met de opdrachtgever tekenen, construeren en detailleren we de molen geheel zelf. In onze werkplaats is voldoende ruimte en materieel om alle onderdelen binnen (op) te bouwen. Op locatie assembleren we het eindproduct samen met een plaatselijke aannemer. 

Lees meer

3D-ontwerp

Sinds 2010 werken wij met het 3D-programma Revit. Het ruimtelijk perspectief dat dit programma biedt, geeft u en ons oneindig veel inzicht in het project. Met name in de molenbouw, waar we iedere vierkante meter willen benutten en met schuine, ronde en draaiende onderdelen te maken hebben, passen wij 3D-ontwerp graag toe. Met Revit bouw je de molen (of woning) al in onderdelen zoals hij in werkelijkheid wordt.

Lees meer