Restauratie Bovenmolen Aarlanderveen

In de jaren 2018, 2019 en 2020 is een grote restauratie uitgevoerd aan de Bovenmolen in Aarlanderveen. De molen maakt deel uit van de wereldberoemde Molenviergang in Aarlanderveen, de enige viergang ter wereld die nog op windkracht de polder droog houdt. Dit feit is meteen één van de punten waardoor deze restauratie een speciale aanpak vereiste: de werkzaamheden dienden zodanig gepland te worden dat de molen steeds zo kort mogelijk buiten bedrijf was. Daarom is de restauratie ook in een drietal jaren uitgevoerd. Een tweede aspect waar rekening mee gehouden diende te worden was de beperkte werkruimte rond de molen. Tenslotte diende ook rekening te worden gehouden met de bewoners van de molen.

In 2018 is gestart met het vervangen van het onderwiel

Direct na het maalseizoen in 2019 is in april gestart met de volgende fase. Met een dubbele bezetting zijn 2 grote onderdelen van de restauratie aangepakt.

Ploeg 1 concentreerde zich, samen met de rietdekkers, op de romp van de molen. Het rietdek op het 8-kant is compleet vervangen. Voor het aanbrengen van het rietdek zijn duurzaamheidsmaatregelen uitgevoerd ten behoeve van het wooncomfort en de brandwerendheid van de woning. Waar nodig zijn tafelementen (deels) vervangen en/of met epoxy hersteld. Ook de dakkisten zijn hersteld.  

Ploeg 2 heeft gewerkt onder de molen in de achterwaterloop. Van de achterwaterloop is de vloer verdiept en vervangen door een betonvloer. Hierdoor kan het water makkelijker naar het scheprad stromen. Meteen na de bouwvak van 2019 is gestart met het vervangen van het complete wiekenkruis. Omdat het pad naar de molen niet geschikt is voor een mobiele kraan zijn de oude roeden met handkracht gestreken en de nieuwe gestoken. Voor het begin van het maalseizoen 2019-2020 in oktober was de molen weer maalvaardig.

De laatste fase is direct na het maalseizoen in april 2020 gestart. De koppen van de voeghouten en de steunder zijn met epoxy hersteld. Verder nog wat klein timmerwerk, het rietdek van de kap is nagelopen en tenslotte is de molen grotendeels geschilderd. Na drie jaar staat de molen er weer spik en span bij.

 

Meer informatie

Bent u op zoek naar een partij voor de restauratie van uw molen? Wij gaan graag met u om tafel om uw wensen en onze mogelijkheden te bespreken. Neem voor een vrijblijvende afspraak contact met ons op via +31 71 5018478 of info@verbij.nl.

Projecten

Lees meer