Ontwikkelingen in de bouw: prijsstijgingen nieuwbouwwoningen, stikstofcrisis, kwaliteitsborging en BENG.

De ontwikkelingen binnen de bouw volgen elkaar in razend tempo op. Gisteren in de media de prijsstijgingen in de woningbouw (www.nu.nl/economie/6002685/gemiddelde-prijs-nieuwbouwwoning-bijna-halve-ton-gestegen-in-een-jaar-tijd.html). Een stijging voor de nieuwbouw van maar liefst 16% in het afgelopen jaar! Een ontwikkeling waar eigenlijk niemand op zit te wachten. Niet alleen (potentiële) opdrachtgevers, ook de bouwers zelf vragen zich af waar dit stopt.

Prijsstijgingen van wel 20-30% in sommige deelgebieden van de bouw maken het best lastig de balans tussen prestatie en “wat een opdrachtgever kan en wil betalen” te bewaken. Bij Verbij proberen we die balans met name te bewaken door (nog) slimmer en efficiënter te bouwen.

Daar was het ineens. Het woord "stikstofcrisis" maakt grote kans op "woord van het jaar 2019". Volgende week wordt er bij ons een nieuwe bedrijfsbus geleverd, gezien alle berichtgevingen waarschijnlijk de laatste diesel. Of het daar bij blijft is afwachten, we blijven het volgen (https://rwv.nl/nieuws/2019/10/stikstofcrisis-wat-zijn-de-gevolgen).

Bij Bouwend Nederland van de week voorlichting gehad over de wet kwaliteitsborging (per 1-1-2021; gaat dit gehaald worden?). Nog veel onduidelijkheden maar zeker is dat er extra maatregelen genomen dienen te worden met betrekking tot het gestructureerd vastleggen tijdens het uitvoerende bouwproces (www.bouwendnederland.nl/kwaliteitsborging).

Ook via Bouwend Nederland het webinar over BENG gevolgd. (www.bouwendnederland.nl/beng). Voor alle nieuwbouwprojecten geldt dat vergunningaanvragen vanaf 1 juli 2020 moeten voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Dat dit meer inhoudt dan alleen een vervanging van de EPC is ondertussen wel duidelijk. We gaan het in de praktijk ondervinden.

Ondertussen zijn we ook nog druk met de voorbereidingen op de herhalingsaudits voor VCA** en Erkende Molenmaker van de ERM.

Stuk voor stuk uitdagende thema's waarmee we met goede energie aan de slag zijn en gaan. Gelukkig zijn we bij Verbij vooral bezig met bouwen en restaureren. Met mensen blij maken….en daar worden we dan zelf ook weer blij van! (www.verbij.nl/projecten/).

Erik van den Hoek

Directeur Verbij Bouw- en Molenmakersbedrijf B.V.