Restauratie molen Nederhorst den Berg

Van de molen in Nederhorst den Berg zijn afgelopen voorjaar de roeden weer gestoken. Op de hijsdag zijn de roeden op het bandenstel met ellebogenstoom binnen het bereik van de kraan gebracht. 

Lees meer

Groot onderhoud Kagermolen - Kaag-eiland

Werken aan de Kagermolen op Kaag-eiland is met de boot naar je werk! Afgelopen periode is er weer groot onderhoud uitgevoerd. Een logistieke uitdaging, werken aan een molen op een eiland. Alles varen, keet op een ponton en geen kraan om de roeden te steken. Gelukkig is de kennis van het (authentieke) roeden steken met de hand bij Verbij volop aanwezig.

Lees meer

Vervangen schoren molen de Valk Leiden

Zeker 60 jaar alweer, verzorgt Verbij het molenonderhoud voor de gemeente Leiden. Onlangs verving Verbij onder perfecte weersomstandigheden, de lange- en korte schoren van Molenmuseum De Valk. 

Lees meer

Restauratie molen Lijker 2 Rijpwetering

Wonen in een molen. Dit is toch wel een heel bijzonder project!

Lees meer

Restauratie Bovenmolen Aarlanderveen

In de jaren 2018, 2019 en 2020 is een grote restauratie uitgevoerd aan de Bovenmolen in Aarlanderveen. De molen maakt deel uit van de wereldberoemde Molenviergang in Aarlanderveen, de enige viergang ter wereld die nog op windkracht de polder droog houdt.

Lees meer

Nieuwe roeden Korenmolen ‘s-Gravenzande

Onder grote belangstelling zijn door Aiko en Pieter nieuwe roeden gestoken bij de Korenmolen van ‘s-Gravenzande. Aansluitend hebben onze molenmakers de roeden opgehekt en zijn de fokken gemonteerd.

Lees meer

Wieken en as Arnhem

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem vroeg ons om voor de standerdmolen een nieuwe roede en bovenas te maken. Vanuit historisch oogpunt is besloten om hiervoor hout te gebruiken en geen gietijzer/staal.

Lees meer

Onderhoud wiekenkruis en staartwerk Schaapweimolen Rijswijk

Wiekenkruis en staartwerk Schaapweimolen hersteld: Tijdens een eerdere inspectie bleken de roeden van de Schaapweimolen, ter plaatse van de askop, ernstig door roest te zijn aangetast.

Lees meer

Onderhoud Houtzaagmolen de Heesterboom Leiden

In 1961 restaureerde Verbij molen De Heesterboom in Leiden (zie de 2 oude foto’s). Bijna 60 jaar later hebben we deze molen nog steeds in onderhoud.

Lees meer

Restauratie molen Oud Ade

De Rode molen in het polderlandschap van Oud Ade hebben wij voorzien van een nieuwe fundering. Ook zijn de voorwaterloop en de achterzomer vervangen, is de betonnen vijzelgoot gefundeerd én verlengd.

Lees meer

Restauratie Molen de Herder Leiden

Aan deze molen is een kleine restauratie of groot onderhoud uitgevoerd. Het rietdek op de romp is compleet vervangen, het rietdek van de kap is hersteld en opgestopt.

Lees meer

Nieuw onderwiel Bovenmolen Aarlanderveen

In het najaar van 2018 heeft de Bovenmolen van de Molenviergang in Aarlanderveen een nieuw onderwiel gekregen. Het oude wiel uit 1824 was ernstig aangetast door houtknagers en de kammen stonden niet meer op steek. Omdat de molens van de Molenviergang nog steeds de hoofdbemaling verzorgen, diende de periode dat de molen niet kon malen zo kort mogelijk te zijn.

Lees meer

Verplaatsing molen Zoeterwoude-Rijndijk

De Meerburgermolen in Zoeterwoude-Rijndijk is in 1684 gebouwd voor het bemalen van de Meerburgerpolder. Door verbreding van de snelweg A4, de verdiepte aanleg hiervan en een andere bestemming van de polder raakte de molen in de verdrukking.

Lees meer

Nieuw scheprad Broekdijkmolen Warmond

Ten behoeve van de Broekdijkmolen in Warmond is afgelopen winter door Jannick, geassisteerd door Willem, in de werkplaats een nieuw houten scheprad gemaakt. Het maken van een houten scheprad in een dergelijke omvang, is een klus die nog maar zelden voorkomt.

Lees meer

Onderhoud molen Oegstgeest

Van de Oudenhofmolen in Oegstgeest is de betimmering van het bovenhuis vervangen. De molen staat op een eilandje en is alleen via een smal loopbruggetje te bereiken. Met de hoogwerker op de vaste wal kan het werk snel

Lees meer

Nieuwbouw molen Soest

In 1930 is de oorspronkelijke molen De Windhond uit 1737 gesloopt. Al snel daarna kreeg de bevolking van Soest spijt en ontstonden de eerste herbouwplannen. Toch zou dit uiteindelijk nog tot 2008 duren.

Lees meer

Funderingsherstel molen Rijpwetering

In april 2016 zijn we gestart met de restauratie van de Adermolen in Rijpwetering. Werkzaamheden: Herstel aan de fundering van molen en waterlopen, het omhoog brengen (40 cm!) van de molen, het verdiepen van de vijzelgoot en het verlengen en vernieuwen van de vijzel.

Lees meer

Verplaatsing Munnikenmolen

De Munnikenmolen is in 1890 gebouwd langs de Dwarswetering in Leiderdorp. Tot 1958 is de molen voor de bemaling van de Munnikenmolen in bedrijf gebleven. Na verloop van tijd raakte de molen steeds meer ingebouwd en ingegroeid zodat de molen nauwelijks nog wind ving om te kunnen draaien.

Lees meer

Nieuwbouw molen Little Chute Amerika

In de Amerikaanse plaats Little Chute hebben wij in 2012 een splinternieuwe molen gebouwd. Dit prachtexemplaar is door ons ontworpen en staat middenin het centrum naast het gemeentehuis. De Hollandse korenstellingmolen is een toeristische attractie die door duizenden bezoekers per jaar wordt bezocht.

Lees meer

Onderhoud molen Woerden

Eind 2016 is de staartbalk van molen De Windhond in Woerden vervangen. Deze balk dateerde uit het jaar 1978 en was op diverse plaatsen gevaarlijk ver doorgerot.

Lees meer

Groot onderhoud molen Middelburg

In de werkplaats hebben we een nieuwe roede voor molen De Hoop in Middelburg opgehekt. De oude roede moest vervangen worden omdat deze op diverse plaatsen compleet was doorgeroest. Bij het maken van de tuigage zijn diverse typisch Zeeuwse details, zoals bijvoorbeeld de vorm van de kluften

Lees meer

Wieken molen de Roos Delft

In de werkplaats is voldoende ruimte om complete molenwieken klaar te maken. Door thuis alles prefab te maken, hoeven de wieken op locatie alleen afgemonteerd te worden en staat de molen er weer snel compleet bij.

Lees meer

Restauratie molen Groenekan

Na vele jaren van verval is molen Geesina in Groenekan weer omgetoverd van kale romp tot maalvaardige korenmolen.

Lees meer

Murphy Windmill San Francisco USA

Voor de Murphy Windmill in Golden Gate Park San Francisco USA maakte Verbij het restauratieplan en voor de uitvoering hiervan ontvingen we een prestigieuze Award. De gigantische kap met wieken is in Hoogmade hersteld. De molen is de grootste authentieke molen ter wereld en heeft wieken van 35 meter. De locatie, met uitzicht op de Stille Oceaan, is fantastisch.

Lees meer

Meesterstuk molenmaker Teun Waltman

In 1997 kwam molenmaker Teun Waltman bij Verbij in dienst. Hij maakte tijdens zijn loopbaan enkele tientallen nieuwe molenwielen: van bovenwielen tot schijflopen en van spoorwielen tot conische wielen. U kunt Teun dus gerust een van de wielenspecialisten van Nederland noemen.

Lees meer

Groot onderhoud Molen Warmond

Aan de Nieuwe Hofmolen in Warmond is groot onderhoud uitgevoerd. Nadat in een eerder stadium de nieuwe windpeluw is aangebracht,

Lees meer

Groot onderhoud Veendermolen Roelofarendsveen

Eind 2019 hebben de molenmakers van Verbij groot onderhoud uitgevoerd aan de Veendermolen in Roelofarendsveen.

Lees meer

Lisserpoelmolen klaar voor toeristen

Voorheen was de Lisserpoelmolen bewoont door de molenaar. Verbij kreeg het verzoek om de molen toegankelijk te maken voor toeristen.

Lees meer

Restauratie molen Lijker 1 Rijpwetering

In 2019 is de Lijker 1 van binnen en van buiten gerestaureerd.

Lees meer